sobota, 15 marca 2014

Dhal, dal i soczewica w wersji zakręconej

No i nadeszła wiekopomna chwila - dojrzałam do tego by podzielić się przepisem, który od paru lat króluje u nas na stole i w umysłach - oraz wszystkich naszych znajomych i przyjaciół, którzy mieli okazję spróbować.

Dhal, dal albo soczewica z przyprawami - jedno z podstawowych dań kuchni indyjskiej oraz określenie na rośliny strączkowe. Odmian jest sporo. Jako danie zazwyczaj występuje w postaci curry. Dla mnie na zawsze pozostanie soczewicą z przyprawami która jest jednym z moich dań priorytetowych.

Nigdy nie byłam wielką fanką soczewicy. W pamięci została papka niewyraźnego koloru, nie była zła, ale też nie inspirowała do dokładki lub powtórzenia dania jak najszybciej. Aż do momentu wyjazdu do Sri Lanki...
Pierwszy raz - zupełnie nieświadomy, w zestawie Fish Curry. Do ryżu i ryby w sosie curry otrzymaliśmy talerzyk niewiadomo czego, żółtego koloru z pobudzającym smakiem. Krótkie pytanie do kelnera, google i już wiemy co, z czym i dlaczego tak dobrze smakuje.


Na Sri Lance wchodzi w skład wszystkich dań curry. Smakuje zawsze trochę inaczej - w zależności od kucharzy. Wielkim plusem dhal jest jego uniwersalność - można go jeść na śniadanie, obiad i kolację, w zestaw oraz jako danie niezależne.

Nasz ostatni przystanek w Mount Lavinia zaowocował w przepis od gospodarza. Śniadanie było w cenie - standardowy zestaw europejski, czyli tosty, jajka, dżem, sok. Póki gospodarz smarzył jajka, wyjedliśmy całą miseczkę zimnego dhal, które zostało chyba z wieczoru, poprosiliśmy o dokładkę oraz powtórzenie śniadania w tej wersji następnego dnia. Uradowany gospodarz podzielił się swoją wersją, która od tego czasu w moim garnku ewoluowała do wersji autorskiej.


A więc...

Lista składników:

soczewica czerwona - 1 opakowanie (300-400g)
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 2-4 ząbki (w zależności od upodobań)
Liście curry - suszone lub świeże (łyżka lub kilkanaście listków)
Cytryna - 1/2 lub 2 limonki
Imbir - 3-4 cm
Oliwa - 2-3 łyżki

Przyprawy:
- sól
- chili - szczypta
- curry - 2 łyżki
- kozieradka - 1 łyżka
- kurkuma - 2 łyżki

Robi się w następującej kolejności.

1. Pokroić cebulę, obrać czosnek, pokroić drobno imbir.

2. Wlać oliwę do garnka średniej wielkości. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, czosnek, imbir. Podsmażyć 2 minuty. Dodać liście curry, przyprawę curry, kozieradkę, chili, garam masalę. Cały czas mieszając podsmażyć całość kolejne parę minut.

3. Dolać wody - około litra. Wsypać soczewicę i pozwolić się rozgotować. Dolewać wodę jeśli zabraknie w trakcie gotowania i raz na jakiś czas mieszać. Gotuje się około 15 minut. Pod koniec posolić (ostrożnie) oraz dodać sok z cytryny lub limonek. Wyłączyć i zamieszać całość.

Gotowe:)

Wersja mięsożerna - dodać podsmażone kawałki kurczaka:) Liście curry można kupić w sklepach z przyprawami typu Kuchnie Świata (w większości galerii handlowej) lub sklepach internetowych.
Ja osobiście najczęściej robię zakupy w SlodkoKwasny.com - mają świeże liście curry (!!!) oraz najważniejsze przyprawy do gotowania dań azjatyckich. Kontakt z nimi zawsze bardzo miły i szybki.

Ja przyprawy dodaję "na oko" - można dodać więcej chili jeśli ktoś lubi dania ostre, dodać więcej curry, dodać roasted curry (troszkę inny smak), czasami dodaję kolendrę lub kmin jak jestem w nastroju do wersji bardziej egzotycznej:))))

Na Sri Lance była dość gęsta wersja, w Indiach spotkaliśmy wersję bardziej rozrzedzoną. Ja robię gęstą papkę i taka smakuje nam najbardziej:)

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz